Dålig avstämning

Wednesday 12 November 2008
    

En kvinna som fick avstämning (Shop Express) blev väldigt upprörd för hon fick alltid avstämning när hon var stressad. Hon predikade om hur dåligt det var med dessa avstämningar och att hon minsann skulle börja handla som vanligt igen, för scanna var det ingen vits med. Hon kastade sina varor ordentligt i bandet.

Jag frågade henne om hennes tidigare avstämningar varit korrekta. “Ja, självklart”. Jag drar varorna, och när hon betalat frågar hon:

– Misstämde det igen?
– Ursäkta, sa du inte att det brukar stämma?
– Jo, jag tror jag gjort rätt den här gången.

Kvittot kommer upp, det stämmer inte.

Kimberly says:

Kristian: Om du läser noga så säger jag att jag sällan använder kundvagn, jag har en stor kasse i tyg som jag stoppar ner varorna i när jag har scannat dem, det blir inte trängre för mig eftersom jag inte har någon vagn. Sen har jag inte sagt att du behöver gilla eller använda systemet, det är din egen huvudvärk hur du handlar. Men för mig passar det väldigt bra och jag gillar verkligen systemet, kan jag inte få göra det?

Uffe says:

Cicci.. Näe, sannolikheten är inte stor. Men det jag var ute efter med mitt första inlägg var att förklara vad Kristian menade med att lämna vagnen obevakad. Och varför och hur någon tar något ur ens vagn, det kan jag inte veta, för jag gör det inte. Risken finns, inte stor men den finns. Var det inte nyligen det stod i tidningarna om en äldre herre som tog fisk ur andras vagnar?

Cicci says:

Uffe – sannolikheten är stor, right!

Uffe says:

Eric, Sista skivan?

Eric says:

Uffe, Men varför skulle de sno den ur vagnen när de precis lika gärna kan hämta den ur hyllan? Att plocka den ur någon annans vagn är naturligtvis mer riskfyllt än att ta den ur hyllan och gömma den senare?

Uffe says:

Eric.

Jag tror att det Kristian menade med att någon snor den självinscannade DVD’n från din vagn utan att du märker det, är att du ändå får betala DVD’n vid utgången eftersom du scannat in den. (om det inte är avstämmning förstås). Att tjuven har svårt att få ut DVD’n ur affären är ju inte självscannarens problem.

Eric says:

Kristian;

Din liknelse med att ställa dina varor obevakade på stan är ju inte riktigt sann med tanke på att de eventuella bovarna först begår en stöld eller snatteri först när de går igenom kassan.. Oavsett om de tagit dem ur din kasse under en självscanningstur eller om de tar dem ur hyllan så måste de ju när de passerar kassan bevisa att de på något sätt betalar varan. Det faktum att du har varan med i din scanner är ju på intet sätt en hjälp för dem. Varför skulle de då riskera att dra på sig onödiga misstankar genom att rota i någon annans kundvagn när de lika gärna kan tar varan direkt och obekymmrat ur hyllan?

Givetvis så skulle det rent teoretiskt kunna ske att någon förvirrad kund råkar stoppa ner en extra vara eller två i din kundvagn, men jag har aldrig hört talas om att de hänt på vår stormarknad, så där måste nog risken räknas som försvinnande liten. Och skulle det ligga ett paket med extra fiskpinnar i din vagn när du får kontroll så är det INTE några tre kommande gånger som du kommer att bli kontrollerad.. Visst kan du räkna med återkontroll en gång inom överskådlig tid efter att det blivit galet, men efter att du klarat den kontrollen felfritt är risken att det blir kontroll precis lika stor eller liten som efter att misstaget begicks..

Och naturligtvis har det en del med vem som sitter i kassan hur du blir bemött. Men jag, liksom de flesta av mina kollegor ser dagligen folk som räkar göra ett misstag i inscanningen, jag har till och med själv vid kontroll missat att scanna in en vara, det är fruktansvärt lätt att göra i en stressad handelssituation och absolut inget som man blir dömd som varken en slarvpelle eller en simpel snattare för.

Naturligtvis är det din rätt att handla precis som du vill, men jag skulle säga att 90% av de som ger shop express en riktig chans kan efter tio köprundor med systemet inte tänka sig att handla på något annat sätt.

Ha en bra kväll.

Kristian says:

Kimberly sa: “vadå bevaka sin kundvagn? Från vad?”

När du handlar med scanner gör du ju i princip köpet när du scannar och stoppar ner varan i kundvagnen/tygkassen. Precis som du inte ställer dina shoppingkassar från turen på stan obevakade när du går in i en provhytt kan du inte längre släppa bevakningen av kundvagnen. Själv handlar jag ostrukturerat i större butiker. Då är det smidigt att ställa vagnen vid en kant, medan man går tillbaka och hämtar diskmedlet man glömt, eller tränger sig mellan tanterna för att komma åt mjölken. Vad kan hända då? Om du lämnat din vagn vet du inte längre vad som är i den när du checkar ut. Kanske har nån förvirrad annan kund lagt sina fiskpinnar i din vagn, men vem får då återkontroll de påföljande tre gångerna? Vem blir blängd på som i värsta fall snattare, i bästa fall slarvpelle? Scannade du in ett tv-spel för 500:- eller mer på specialavdelningen i början av butiken? Är det kvar i vagnen när du checkat ut, eller har du betalat för luft?

Betalar man i kassan vet man att man betalar för det man får med sig hem, inte mer och inte mindre.

“jag gillar bara inte att trängas i affärer” säger du. Det blir bara mer trångt om du måste släpa med vagnen in mellan varje gondol, och på inget sätt mindre trångt av att självscanna.

Kimberly says:

Hon har nog inte riktigt förstått hur systemet fungerar 🙂
Jag tycker att Shop Express är det bästa som har hänt mataffärerna någonsin. Jag behöver inte stå i kö, det är lätt att scanna, vadå bevaka sin kundvagn? Från vad? Använder sällan kundvagn utan packar ner grejerna i mina medhavda tygväskor vartefter de är scannade. När man är färdighandlad går man till utcheckningen utan att oroa sig för dyra överraskningar när det är dags att betala. När man använt systemet ett tag och avverkat ett antal godkända avstämningar är det bara att betala och gå sen med sina redan nedpackade varor. (Nej jag är inte anställd för att göra reklam för Shop Express, jag gillar bara inte att trängas i affärer och köa så därför älskar jag systemet)

Eric says:

Kristian;

Det var inte riktigt det jag menade. Jag menade snarare att kunderna som handlar med själscanning statistiskt sett är mer trogna, handlar mer och generellt är nöjdare. Sen är det klart att jag inte hymlar med att jag anser att rollen som “kassör” är förlegad. Konkurrensen inom handeln är jävulsk och alla butiker har en väldig press på sig att vara lönsamma. Säljer vi för X kronor har vi råd att ha Y anställda. Så enkelt är det och tänk efter själv: Var vill du helst ha personalen? I butiken där de kan hjälpa kunderna samt se till att alla varor finns hemma och är påfyllda i hyllorna eller i en kassa utförande ett jobb som dels ger väldiga förslitningsskador och dels kan utföras av en robot?

Nu kan mina funderingar kring detta vara stark färgade av att jag jobbar på Coop. Vi har inga ägare som snor åt sig av kakan utan all vår lönsamhet går till lokaler, personal, etc. och allt som blir över går tillbaka till kunderna i form av bättre butiker och lägre priser. Hur ICA, där all vinst går ner i ägarnas fickor, resonerar i självscanningsfrågan vet jag inte.

Real Frippe says:

Tack för svaret Eric! Det känns bättre att det nog bara var lagen om alla jävlighet.

För övrigt anser jag att, trots att jag gör jobbet själv, det är stort värde i att självscanna. Nu har jag mycket mer koll på hur mycket jag handlar för och kan lägga bort saker när jag skenat iväg i en “shopping spree”.

Tänk om man hade haft självscannare med sig inne på IKEA! Varje gång jag kommer till kassan tycker jag att jag bara handlat några billiga saker, men det blir ändå aldrig under tusenlappen… Inte undra på att IKEA bara har fast självscanning vid utgången.

Kristian says:

Eric sa: “Tänk på att självscanningskunderna är butikens mest prioriterade kunder och man vill verkligen inte irritera er i onödan och på så vis få er att börja handla “vanligt”.”

Tack för det erkännandet, att självscanning bara är ett sätt att låta kunderna göra jobbet. Personligen förstår jag inte att nån gör det frivilligt. Vad är ett par minuter i kön mot att vara tvungen att vara skärpt, alert och bevaka sin kundvagn hela tiden man är i affären?

Inga says:

Ovanligt att dom som gnäller över att bli kontrollerade har “räknat fel”?
På diverse butiker jag jobbat på så är det alltid dom som starkt hävdar att det “minsann är 10st X i påsen”, visar sig ha råkat fått med sig 11st.
Tro att man blir bitter och inte litar på folk?

Eric says:

Real Frippe;

Det finns förvisso en funktion i kassasystemet som man som kassör kan använda för att tvinga fram en kontroll men det ska nog mycket till för att man ska använda den. I vår butik finns över huvud taget ingen rutin för att den ska användas. Jag har gjort det två gånger under mina två år i kassan vad jag kan minnas nu. En gång när kunden sa att han var osäker på om han fått in allt och bad mig att göra en kontroll. Den andra gången var det på en känd snattare som av någon anledning fått ut en scanner..

Tänk på att självscanningskunderna är butikens mest prioriterade kunder och man vill verkligen inte irritera er i onödan och på så vis få er att börja handla “vanligt”. En dotter på dåligt humör är definitivt inte skäl nog att irritera dig mer än vad som är nödvändigt. Att sitta och gissa “den där jeppen har nog gjort fel” är nog näst intill tjänstefel. Hela konceptet kring självscanningen är ju att vi litar på våra kunder tills motsatsen bevisas.

Real Frippe says:

Jag misstänker att det finns en del kassörskor här. I så fall skulle jag vilja veta om ni kan påverka om det blir avstämning eller inte. Alltså om ni har en egen knapp för avstämning? Eller finns det butikskontrollanter som kan påverka det?

Jag har bara blivit kontrollerad då jag har varit och handlat med min dotter när hon varit på dåligt humör. När jag är själv eller hon är på bra humör (vilket hon oftast är) blir vi aldrig kontrollerade.

Är det enligt lagen om all jävlighet att jag får en kontroll när jag är som mest stressad, eller är det för att kassörskan (eller kontrollanten) räknar med att något blivit fel? Risken för fel ökar givetvis när man har med sig med en ilsken treåring.

Fast jag har aldrig haft fel förutom när mid dotter lekte med scannerna och scannade in en vara fem gånger…

mattias says:

Jag ändrade dessutom inlägget lite och skrev om just den mening som David inte förstod. Förhoppningsvis är det tydligare nu…?

Veronika says:

Jag har fått avstämning typ en gång. Då handlade jag en läsk och en chipspåse. Det stämde. 😀

Cina says:

“Jag förstår inte” Det här börjar se ut som på Tjuvlyssnat! =) David har uppenbarligen inte shop-expressat…

David says:

Jag förstår inte. Vadå “Kvittot kommer upp, hon har gjort fel”?