Gratis eller inte alls

Monday 22 December 2008
    

För några år sedan satt jag i kassan och såg hur en äldre dam med rollator blixtsnabbt stoppa ner näven i ett “Ta 3 för 15 kr“-godisställ och stoppa på sig allt hon fick tag i.

När jag tagit betalt för allt som lagts på bandet sa jag: “Nu vill jag ha betalt för det du har i fickan också“.

Efter en hel massa nekanden gick jag runt kassan, stoppade handen i hennes ficka och tog upp allt godiset. “Det här vill jag också ha betalt för” sa jag.

Hon svarar “Då vill jag inte ha dom“!

/Tess

kalle says:

De stackars fattiga studenterna då? Som sliter arslet av sig nu för att kunna försörja dagens pensionärer och sig själva och som KOMMER jobba hårt i sina liv. Just nu har de ont om cash men kanske vill ha en chokladkaka? En sjuåring som fått slut på sin veckopeng och inte vet bättre än att snatta istället?

Vart går gränsen för vem man ska blunda för?
Bara för att man jobbat hårt en gång i tiden får man bryta mot lagen?
Då kan de ju få misshandla folk och kanske till och med mörda, för de slet ju hårt i sitt liv eller hur?

Fanny says:

Måste bara säga att Radioactiveman får mitt medhåll. Arbetar själv i butik, skulle jag se en pensionär stoppa på sig saker skulle jag titta åt andra hållet. Här har dom slitit hela sina jävla liv, offrat mesta delen av sina ENDA liv, för det här landets välfärd, för att sedan bli pissade på av staten.. När dom borde få guld och gröna skogar. Sno på.

Jim says:

Radioactiveman, jag håller med jessica, min mamma är sjukpensionär, pappa jobbar som lärare. inte fan snattar de för att de har skrallt med engar, de prioriterar istället och kan ändå leva ett gott liv.

Blir så trött på alla snattare! å jag behöver en ny mobil, vi hämtar en här.

Anna says:

Folk gnäller på ungdomen och skulle butikerna gå ut med vilka som snattar mest skulle PRO gå i taket, men sanningen är den att smågodis och smörgåspålägg borde finnas vid rakhyvlarna och batterierna.

Jessica says:

Det finns alla möjliga olika människor med dålig ekonomi av olika orsaker, d är fortfarande inte ok att snatta. Självklart är den dåliga pensionen ett problem men det är inte det som det här handlar om. Om den här pensionären i fråga har dålig ekonomi så kanske d inte är d viktigaste att äta choklad. Min pappa är sjukpensionär och har det jävligt tight med chash, men inte snattar han för d. Han äter å dricker helt enkelt d han har råd med, har han inte råd med choklad så äter han inte d.

Bella says:

Det finns många fler än pensionärer som har dålig ekonomi men inte snattar de för det…

mattias says:

Radioactiveman: om vi nu ska göra det har klart: det du säger är en förklaring och en möjlig orsak, inte ett försvar. De flesta i min närhet (som jobbar i butik) håller med om att det ofta är äldre personer som tas för snatteri, sedan kan det ju bero på att det är lättare att springa ikapp en rollator än en speedad knarkare men det gör inte själva handlingen mindre olaglig och fräck (speciellt eftersom många snattar i butiker där de är stammisar).

Radioactiveman says:

Jag är helt allvarlig med mitt inlägg.
Då får DU en enkel fråga:
Varför gör dom det då? (Fräckhet gills inte som svar, surprise surprise.)
Det JAG säger är att:
Problemet är pensionärernas dåliga ekonomi, inte en saknad Marabou på ICA.
Att som vissa här bland kommentarerna kalla pensionärer, som har arbetat hela livet, ofta hårt med dåliga villkor, för klåfingriga är jävligt skabbigt.

Jessica says:

Radioactiveman:
Jag hoppas att du inte är allvarlig med ditt inlägg. Självklart kan d vara så att vissa pensionärer inte har tillräckligt med pengar men oftast finns det LAGLIG hjälp att få. På dig låter det dessutom som om det är mer ok om en pensionär snattar än om någon annan gör d. En tonåring som inte har pengar är det lika ok för den att snatta? Det är alltid fel att snatta och alla pensionärer gör d inte för att dom inte har pengar, det finns helt enkelt jävligt fräcka pensionärer oxå.

Radioactiveman says:

k och Martina:
Vad less JAG blir på idioter som kallar pensionärer som arbetat hela sina liv för klåfingriga människor som ni hoppas ska bli anmälda. Pensionärer som ofta har väldigt dålig ekonomi. Självklart är DET anledningen till att det är vanligare (?) att pensionärer snattar.
Sätt saker i sitt sammanhang, ställ er frågan “Varför gör dom så här?” för en gångs skull innan ni kräks ner från era höga hästar.

/Radioactiveman

Bella says:

Ofta är det väldigt tydlig om personen har för avsikt att ebtala eller inte. Står man och blånekar att man har godis i fickorna är det ju inte särskilt troligt att man fem sekunder senare säger just ja de här skulle jag ju ha också!
Sitter mna och erkänner för personalen och polisen att man tänkte snatta säger det sig väl självt att man är skyldig
och stoppar man saker innanför trorsorna tror jag knappast man har för avsikt att betala. Eller?
Jo fickorna, en “pensionärsvagn” osv kan man ju lika gärna rent glömma en vara kvar i, men som sagt det finns uppenbara fall och synd att de ska falla på några ynka cm som ändå inte gör ngn skillnad. Den tanten jag pratar om köpte en peppar för 10kr och hade andra varor för 300:- på sig. Då är det mer än att råka glömma en vara

Vee says:

Pensionärer som stjäl är tydligen vanligt, har kompisar som jobbar som väktare i ett köpcentrum i Malmö och inne på Systemet är det visst vanligt att man ska hålla koll på pensionärerna som gömmer sprit i rullatorerna, vilket har lett till en del lustiga ingripanden. Försök på ett snyggt sätt omhänderta en pensionär med rullator samtidigt som de försöker köra över en med rullatorn. Go kampvilja där…

Tess says:

Stackars mannen såg inte vad som hänt så han blev alldeles förvirrad. Tyckte så synd om honom.

Nisse says:

Bella, du får gärna tala om hur en lagtext som skulle bedöma något som snatteri innan man passerar kassalinjen/går ut ur butiken skulle vara skriven? Får man stoppa ner en vara i fickan om man glömt att ta en korg? Får man stoppa ner den i en “personnärsvagn”? Detta är bara två scenarion som skulle vara svårt att få ini en lagtext på ett bra sätt.

Martina says:

Vad less man blir på alla klåfingriga människor! Och gamlingar är expert på att plocka på sig grejor. Suck

sessan says:

Vad sa maken?

Tess says:

Obs, för allas info, eftersom jag kanske inte var tillräckligt tydlig: ja, hon hade passerat kassalinjen, stod och packade ner de varor de lagt upp på bandet medan hennes man gjorde sig beredd att betala.

Mary says:

Meh – vilken fräck tant!

Bella says:

Den där regeln tycker jag är så himla fånig.
Vi hade en kund som en kollega bad visa väskan, vilken visade sig vara full med varor. Ringer in butikschefen, polisen kommer. Tanten har förutom grejerna i väskan även stoppat på sig saker innanför kläderna, innanför trosorna till och med. Hon sittter inne på kontoret ERKÄNNER att hon tänkt snatta allt. har ca 50 kr på sig, snattat saker för 300:- minst.
Men trots erkännande släpps hon, för kollegan frågade 20 cm innan kassalinjen.
Sjuk regel.
Vem fan planerar att betala för grejer man redan stoppat ner i trosorna?
Som tanten i denna berättelse, hon nekade ju att hon hade saker i fickorna = hon tänkte inte betala för dem.

ML says:

VissT detta HAR

ML says:

Det var inget snatteri. Hon passerade ju inte utgången… Dessutom får du inte muddra folk. Det är polisens jobb.
Fast viss, detta hänt hos oss också. Vi brukar ta fram varukorgen medan de fortfarande går runt i affären för att snatta mer och be dem lägga sakerna i korgen istället.

k says:

jag hoppas ni anmälde henne!