Jag är jag varför skulle jag annars säga att jag är jag

Wednesday 18 March 2009
    

En kund ville beställa en detaljspecifikation över de samtal som gåtts i oktober, och för att vi ska skicka ut dessa finns det ett antal kontrollfrågor vi måste ställa. När det gällde telefonnummer, adress och namn var kunden helt okej, men när jag ställde frågan om personnummer blev han tvärtyst:

– Vad ska du med det till, frågade han misstänksamt.
– Jag måste säkerställa att det verkligen är du som är XX.
– Klart det är jag, det hör du väl?

Max says:

Nu är det ju faktiskt så att ett personnummer inte alls verifierar att någon är någon. Jag skulle lugnt kunna be någon tjej ringa in och säga sig vara min sambo/syster/mamma whatever och sedan låta dem ange deras personnummer.

Ett personnummer i Sverige är så på pass allmänt att det förlorat sin kraft. Alla vill ju veta ens personnummer.

bartos says:

Om du ber en random tjej att ringa och uppger sig för att vara din sambo/syster/mamma så är det olagligt, och det kallas för urkundsförfalskning. Men visst det funkar och det händer väldigt ofta.

grå says:

berätta han sitt personnr då? de ä ju en viktig detalj i berättelsen..

Retox says:

Jag skulle också bli fundersam om det har “gåtts samtal”…

Andersson says:

Känner igen detta så väl, och jag jobbar på samma ställe. Eftersom det är karlskoga så kan det inte vara annat än Transcom det kommer ifrån…

Strömberg says:

Right. Händer också i handeln:

– Jag måste se din legitimation för att kolla att det är ditt kort…
– Nemen, du känner väl igen mig? Jag är här varje dag!