“Jag ska ändå inte prata med den!”

Monday 30 August 2010
    

Jag jobbade tidigare med butiksdemo. En långhelg skulle jag stå i en liten butik i Vingåker och dema frukt. Hade ett litet bord med uppskuren frukt på några tallrikar. Ricos äpplen och päron var temat den här gången. Folk kom och provsmakade, frågade lite och var glada och trevliga.
Alla utom en.
Det kom en äldre krokryggad dam in, hon ställde sej vid bordet och tog en äppelklyfta och väste surt:

– Är den här god!?
– Alla har olika smak, sa jag med ett leende, därför får man provsmaka.
– Har du ett papper jag kan spotta i, gurglade hon surt och rullade omkring den trasiga äppelbiten och löständerna med öppen mun.
Jag kände mej som ett allmänt frågetecken men gav henne ett papper.
Hon spottade och fräste i pappret och satte det bredvid en tallrik på bordet. Folk såg det och passerade förbi med en rynkad näsa och ruskade på huvudet. Hon tog en päronbit, och det var samma procedur…
– Ja, vad heter det här päronet då, sa hon.
– Det heter Conference, sa jag. Det fick sitt namn efter en päronkonferens i London.
– Det kan det väl inte göra, skrek hon ilsket. Man kan väl inte döpa päron till conference heller! Och för den delen vill inte jag ha utländsk frukt, den är giftig, den besprutas med massor av gift! Jag ska ha svensk frukt!
Folk stod med ögonen stora bakom hyllorna och smygstirrade åt denna fina tragikomiska situation.
Damen vred sej runt hörnet med sin krökta rygg och gick mot den stora fruktdisken.
Häxa, tänkte jag.
Hon plockar till min stora förvåning upp en klase bananer och lägger i sin korg…
Jag kunde bara inte hålla mej!
Jag småspringer fram till henne och säger medvetet med hög röst;

– Snälla damen, det där är bananer, dom växer inte i Sverige, dom är besprutade, väldigt giftiga.


Jag plockar ur bananklasen och sätter tillbaka den i fruktdisken, samtidigt som jag sätter hennes äckelpapper i hennes korg.
Jag har aldrig sett en så gammal dam bli så röd i ansiktet och promenera så fort ut genom butikskassorna.

/Susann

Karin says:

Varför skulle hög ålder vara en ursäkt? Känns som att ordspråket “behandla andra som du vill bli behandlad själv” kommer till sin rätt här. Hon får skylla sig själv är min åsikt. Skönt med någon som vågade sätta denna tjuriga tant på plats. Kanske hon tänker sig för innan hon beter sig på det viset nästa gång?

Danda says:

Vidrig kärringar både du och hon. Den gamla damen kan i alla fall skylle på hög ålder, vad har du för ursäkt?

Maria says:

Men asså hallå,fruktansvärt oförskämt av dej tycker jag

Karin says:

ja jäklar! svar på tal iaf..;D

cecilia says:

hahaha ja beter man sig sådär så känns det som att man får ta det..