Mjölkfest på kontoret?

Wednesday 10 March 2010
    

Jag jobbar i mejeriet på en stormarknad. En dag hade det kommit in för lite mjölk, den tog slut redan under tidiga eftermiddagen. Vi hängde upp ett flertal stora skyltar där vi talade om att mjölken tyvärr tagit slut och att mer skulle inkomma dagen efter. Dessa skyltar hängdes upp i tomrummet där mjölkskrindorna vanligtvis står.

Gissa vilken fråga jag fick ungefär trehundrafemtioelva gånger under kvällen? Jo;

– “Är mjölken slut??”

Nej, vi har gömt den inne på lagret för att vi vill ha den själva…? Vad tror kunderna egentligen? 

/Mejeritanten

sessanme says:

alltså du måste nog ha jobbat i butik i en vecka för att förstå hur vissa människor som inte jobbar i butik fungerar… det är inte bar i livsmedelsbutiker man får höra upprepningar för vad det står på skyltar och på varornas kartonger. I detta samhääl vi lever i idag så har folk blivit så j**** bekväma av sig så de kan inte läsa dessa skyltar vi sätter upp i butikerna men skulle det av förmodan inte sitta en skylt eller prisskylt upp så får man skit för det.hade en kund i lördags som kollade på bord och två stolar (paketpris) men som tvunget frågade 5ggr och det var två stolar som ingick… efter denna kund kom nästa och frågade om en annan vara och var tvungen att fråga samma fråga 3ggr… fast om denna kund hade läst på skylten vid varan hade fått svaret direkt.Jo många kunder vill småprata men de gör det på ett helt annat sätt än de lata och ouppmärksamma kunderna och de kunderna har inte asperger. Och jag vet vad den sjukdomen innebär för mitt gudbarn har den.

ex. anställd i says:

I min gamla affär så fanns det ett en oskriven regel om att mjölken ALDRIG fick ta slut, om man så skulle gå till värsta konkurrenten och be om att få köpa 10 lådor(eller få, och ge tillbaka en annan gång). Mjölken får aldrig ta slut.

Theres says:

det bästa är när man får en fråga om nånting och så säger man, tyvärr den är slut. och får till svar: "Helt slut??" Vafan, det finns väl inte fler grader av slut..det är ju antingen eller, det finns inget som är bara lite slut..

Kristian says:

Jo, det kan finnas flera grader av slut. I alla fall som "slut" brukar användas. Det kan finnas nästan likadana ersättningsvaror man kan bli tipsad om, eller enstaka skadade exemplar som skulle slängas men faktiskt kan accepteras av en desperat kund. Att generellt såga kunder som öppnar diskussionen med den enkla frågan "är X slut", istället för "Jag ser att ni har skyltar som säger att X är slut. Vet du när det kommer mer, eller kan du tipsa om vad jag kan köpa istället?" tyder faktiskt på att man borde fundera lite mer på hur samtal fungerar. Att blanda in namn på diagnoser som "Hej" gör är att överdriva, men det är korrekt i princip.

hildura says:

jag jobbar också i matbutik där vi har ett så kallat A&B (automatiskt beställningssystem) på bla mjölk. Funkar alltid sketa bra. Men på grund av datahaveri på Arla för nån vecka sedan fick även vi för lite mjölk, som fram mot eftermiddagen tog slut. Att då dra slutsatsen att personalen i matbutiken har aspergers syndrom eller att förstöra frysvaror tycker jag är märkligt. Att du hänge upp en lapp tycker jag var bra.

Gäst says:

Att en basvara är slut behöver inte vara butikens fel. Det kan lika gärna vara leverantörerna som inte skickar så mycket som man beställt, varan är restad eller så kan en annan kund få för sig att köpa löjligt mycket utan att säga till innan. Och som sagt kommer ingen anta att du lämnar korgen med färskvaror för att du inte hittade en basvara.

Roggan says:

Frågan om mjölken är slut är ändå relevant, kunden vet ju inte om skylten är gammal eller om ny mjölk är på väg in, man skriver kanske inte ny skylt vid minsta förändring av läget. Tycker förövrigt att Niklas beteende är både onoget och oftast inesägande. Det finns faktorer som butiken inte rår över och det kan drabba även basvaror. Ingen butik har tomma hyllor med flit.

Löken says:

Niklas: Bortsett från snattare och andra muppar så bidrar du och dina likar till att höja priserna för oss andra konsumenter.Bra jobbat! 🙂

Sofia says:

Jobbar med i en livsmedelsbutik och jag håller med "Mejeritanten" att en del kunder kan vara dumma i huvudet precis som en del butiksanställda med är det. Niklas, det är sådana kunder som dig som man hatar och bara vill porta från butiken så kan du handla din mat någon annanstans i fortsättningen.. !

Hej says:

Sådana här historier hör man ju ibland från butikspersonal… och varje gång undrar man om det är vanligt med Aspergers syndrom bland butikspersonal. Nog fattar ni väl att folk inser att mjölken faktiskt är slut, och vad de egentligen vill när de undrar om mjölken är slut, är att erhålla mer information. Kanske vill de rentav bara småprata lite.Butikspersonal med aspergers syndrom kan med fördel skriva ner mitt tips i en liten anteckningsbok för sociala regler, och bära med sig och plugga under dagen.

Hej då says:

Du som vet så mycket, borde inte du ha tänkt på att om nu personer med asperger har så svårt för det sociala så lär dom inte jobba i en matbutik då det är, just det, ett socialt jobb.

Hej says:

Bravo, du fattar snabbt! Folk med aspergers borde inte jobba i butik.Varsågod och ta en guldmedalj!

Hej då says:

Nej, det var inte alls det jag menade.Det jag menade är att du som är så nedlåtande och beter dig som om du vet allt borde inse att ett jobb i en butik kanske inte är det jobb någon med asperger väljer, speciellt inte efter att fått höra kommentarer som din en längre tid. Och innan du är överlägsen, nedlåtande och elak så kan du ju ta reda på lite fakta om det du snackar om.Därmed tycker jag att vi klipper denna diskussion för det känns som om jag matar trollen..

Hej says:

Jaha, Nu förstår jag vad du vill. Du har själv aspergers, och förstår därför inte alls vad jag pratar om. Nedsatt förmåga att kunna förstå ironi är ju som bekant ett av diagnoskriterierna.

Hej då says:

Att jag har den diagnosen var någonting du sa, inte jag.
Och i skriven text är det svårt att uppfatta ironi.
Men visst, ha så kul..

Madde says:

Jag jobbar i en matbutik där en av de anställda har aspbergers. Jag lovar dig, att det finns ingen annan som jobbar så bra som hon!

Anna says:

Det är väl snarare de kunderna som har någon störning om de inte kan formulera den frågan de vill ställa? Det går ju alldeles utmärkt att fråga "när får ni in ny mjölk?" Eller vad det nu är för vidare information de vill ha.

Niklas says:

Vi kunder tycker att en mataffär som inte har mjölk lika gärna kan stänga helt och hållet. Själv brukar jag ställa ifrån mig korgen och gå därifrån om en basvara som mjölk, köttfärs, lök eller liknande inte finns. Sen om det är frysvaror och annat i korgen som blir dåligt och får slängas, det är bara bra för då märker affären förhoppningsvis att det kostar pengar inte bara i form av uteblivna intäkter.

mrsbrightside says:

Ibland blir det fel, det får man väl ändå acceptera någon gång? Att då lämna sin kundvagn/korg med frysvaror i låter otroligt omoget. Affären har väl ändå ingen skyldighet att alltid ha alla varor? Men visst, mjölk är ju typ den viktigaste basvaran så det är dåligt att det tog slut, men jag vet ju inte omständigheterna.

Kund says:

Lägger du en lapp i korgen så att personalen förstår varför du gjorde din lilla protest?

Lina says:

Att ta en vara från sin ursprungliga plats och lämna den på ett ställe där den blir förstörd är ett lagbrott. Det går under egenmäktigt förfarande. Något att tänka på kanske.

Anders says:

Vi kunder? Vilka vi? Du är väl inte talesperson för alla kunder?? Inte fan skulle jag bete mig så barnsligt som att förstöra en korg med frysvaror i bara för att en basvara är slut. Väx upp för tusan.

Milla says:

Niklas: Jag hoppas att du skämtar, för annars var det det larvigaste jag hört på bra länge! Det är väl knappast affärens fel att en del varor tar slut?

annapanna says:

Wow, så omoget! Har dessutom svårt att tro att ALL mjölk tagit slut, jag skulle bara köpt ett paket laktosfritt eller sojamjölk så länge. Vuxna människors desperata beroende av andra djurs bröstmjölk är för övrigt helt otrolig, bara i Sverige…Dör du utan mjölk eller?

Madde says:

Jag jobbar själv i en livsmedelsbutik och ser ofta hur folk lämnar korgar med kyl- och frysvaror.
Det skrämmer mig hur vuxna människor beter sig.

Det är inte alltid säkert att det är butikens fel att varor (typ mjölk) tar slut.
Jag har varit med om lastbilar som har krockat, och att varorna uteblivit på grund utav det.
Har det kommit smuts i mejeriets maskineri kanske flera tusen liter mjölk blir osäljbar på grund utav det.
Det beror inte alltid på felbeställningar från butikens sida, utan det finns flera led, vet du.
Att då gå och förstöra en påse ärtor för 14:- känns ju bara löjligt, eller?