Språkförbistring

Friday 5 September 2008
    

För en massa år sedan sommarjobbade jag i en kiosk på Smögen.
En medelålders herre kommer fram till luckan en otroligt varm sommardag och säger något helt obegripligt.

Jag: Ursäkta?
Kunden, nu lite irriterad : *Återigen något obegripligt*
Jag: Do you speak english?
Kunden, nu högröd i ansiktet skriker på grov skånska: Men for helvitte, jag ska ha en Coca Cola!

Jag hör min kollega vråla av skratt medan han kastar sig in på lagret och jag expedierar kunden samtidigt som jag kämpar för att hålla mig för skratt samtidigt som jag hör ett hysteriskt skratt inifrån lagret.

Mattias says:

Det är jävligt irriterande när folk inte förstår.
Man anstränger sig för att prata Svenska man använder Svensk grammatik och man använder Svenska ord, det enda som är kvar är vissa accenter.
Ändå står folk som jävla ljushuvuden och "Jaaag förstååår inte asså. Kan du inte bara prata nooormaaalt?"

Allt som krävs är att folk lyssnar, förstår man inte dialekten är man antingen idiot eller så har man begränsad livserfarenhet.

Jag förstår att Danska och Norska kan vara lite svårt men även där är det bara att lyssna så förstår man vad de säger.
Sen känns det lite som ett hån när Svenskarna kriget i Skåne i hundratals år, brännt böcker och förbjudit skånskan och sen kan de bara inte förstå vad man säger.

I Malmö säger man förresten Kåkka.

Ronja says:

haha den där har man ju kört några gånger när man inte hör; Do you speak english? och så säger dom på svenska igen å man fattar.

Mjau says:

Ni som säger att en del folk inte VILL förstå; hur vet ni att de inte vill? Har de sagt till er att egentligen skulle de kunna förstå, men att de inte känner för det?

Alla har olika lätt för dialekter. En del förstår de flesta jättelätt, och sen finns det sådana som jag som har oerhört svårt att förstå. Och det är inte mitt fel för det är inget jag gör med flit.

Människor som blir arga på folk som inte förstår är idioter. Människor som blir arga på folk för att de talar svårförstådd dialekt är idioter ;P

Malin says:

Jag sitter på en telefonitjänst där vi får in skånska kunder. Kan man inte se personen prata måste man verkligen lyssna. Jag kan säga att skånskan är den dialekt som jag har svårast för oftast. Även om man riktigt anstränger sig. Men visst finns det andra bondiga dialekter runt om i landet som också strular till det. Tom pitbondskan i stan nästgårds har jag svårt att förstå. Det som kan göra mig irriterad däremot är när man snällt ber någon upprepa något och de nästan ännu mer mumlar i skägget och brer på dialekten. Jag tycker det är väldigt jobbigt att inte förstå.Tycker det är allmänt vett att man försöker möta andra människor på den nivå de finns. Vet man att folk har svårt att tyda det man säger försöker man väl tala tydligare?

Bella says:

Alla som inte förstår skånska gör det inte av ignorans. Jag försöker men vissa går verkligen inte o höra vad de säger…

Kurt Westbom says:

Skånskan varierar mellan olika delar av länet, som de flesta känner till.

Felix says:

Karin, vet inte var i Skåne du bor men jag är skånsk jag med och hela min släkt och vi säger också så fast mer med utalet Cucca. Tror du inte mig heller så kolla på Johan Glans när han är Sthlm live går att hitta på youtube då han skämtar om just detta!

maja says:

Är skånsk och har väl aldrig hört uttalet “kåkka”, men när man var liten sa man nog kokka, alltså som i COCA cola.

Sen håller jag med sebbe om ignoranta personer som inte VILL förstå skånska..

Karin says:

vem i helvete säger kåkka? du MÅSTE skämta med mig, jag kommer från skåne och har aldrig i mitt liv hört någon säga kåkka! plzzzzzzzzzzzzz. cola säger alla jag känner och inte känner.

Elin I. says:

Iofs inte direkt kundens fel… men kul för det. =)
Sen har jag ju varit med om någonting liknande själv, när jag gjorde ungdomspraktik i en bokhandel: kund säger något obegripligt på bred skånska, jag ber honom upprepa, kund upprepar, jag inser att det här kommer jag aldrig att fatta så jag säger “Ah, förlåt, jag är praktikant här. Vänta lite så ska jag hämta min kollega”, och gick in på lagret för att hämta någon som förhoppningsvis var mindre skånsk-handikappad än jag. =)

Raz says:

Undertext, tack. =)

sebbe says:

jag måste säga att det är inte
många som är bra på det där med skånska.
Jag är själv skånsk, pratar inte alls grov
skånska men i stockholm förstår t.ex ingen.

Det kan jag tycka är mer ignorant..vissa lyssnar
heltenkelt bara inte för att personen är skånsk.

Sorrendea says:

“Do you speak english?” Hah!

Nilla says:

I Skåne säger de bara Coca “kåkka”
På andra ställen säger de bara Cola. 🙂

Staffas says:

Påminner mig om nr jag flyttade till malmö från dalarna för några år sedan.
Jag pratade engelska emd alla i flera veckor för att jag inte kunde förstå vad de sade 🙂

Mary says:

Haha. Kommer att tänka på en kompis som jobbade extra i blomsteraffär och en gotlänning kom in och ville köpa jo*ar’ (obegripligt). Hon fick panik, då hon var ensam i butiken, fick säga ursäkta typ 3ggr och började kallsvettas då han plötsligt fick syn på det han ville ha och pekade under disken där ett gäng jordpåsar stod uppradade. Inte lätt att förstå rotvälska 🙂