Att sälja sin lediga tid

Wednesday 10 December 2008
    

Som löneadministratör får man ofta hjälpa till att reda ut krångliga begrepp, lagar och avtal till de som undrar över sin lön. Men vid ett tillfälle tog svaren slut:

– Sen undrar jag om jag kunde få mina obetalda semesterdagar i pengar istället för ledighet?
– Eh, de obetalda dagarna är ju obetalda
– Jo jag vet, men eftersom jag inte kommer kunna vara ledig så tänkte jag att jag kunde få ut dom i pengar istället?

Martina says:

Så dum, haha. Fattar inte hur en del tänker. Vad i ordet obetald är det som inte förstås? Människan är ett märkligt släkte ibland=)

e says:

Det enkla svaret är ‘ja’ (exakt 0 kronor…)

Piqui says:

Men herregud… Semester är något du själv tjänat ihop under ett år, alltså inget arbetsgivaren betalar. Har du bara arbetat några månader på ett företag har du inte tjänat ihop tillräckligt för att få någon betald semester.

Hannah says:

Men vilket liv det blev om det här nu då. Det kan ju faktiskt vara så att hen behöver extra pengar och därför väljer att inte ta ut de semesterdagarna och att försöka få ut semesterdagarna i pengar bara är ett sätt för hen ett försöka få in ännu mer extra pengar. Det behöver ju inte vara företaget som bett hen jobba då utan tvärtom..

/j says:

Per, jag tror inte ditt svar skulle gjort den anställda någon nytta. Personen har betalt för att arbeta x timmar hos företaget till detta har personen ett antal semesterdagar. Att inte ta ut dessa är inte att arbeta gratis eller arbeta när man skulle haft semester.

Per says:

Så svaret SKA vara, “Du kommer få ut lön som vanligt för de dagar du skulle haft semester, Tråkigt att du inte kan vara ledig”

INTE “Nej, du får jobba gratis, HaaHaa!”

Som löneadministratör borde man kanske kunna klura ut något sånt här snabbare än mig..

Linda-Marie says:

Per. Personen vill sälja sina OBETALDA semesterdagar tillbaka till företaget…kan ju bli en smula svår när de just är obetalda.

Andreas says:

Exakt. Jobbar man mer än man ska så ska man ju ha betalt för det. Frågan är möjligtvis något konstigt formulerad..

Per says:

Jag förstår inte det roliga?
Om någon inte kan ta ut sin ledighet, som är obetald, vill ha extra betalt för att jobba istället, är det en konstig fråga?

Mary says:

Men, ååååh:)

Aki says:

En del människor är bara sorgligt korkade.