Det tar på krafterna att vara trevlig

Wednesday 22 October 2008
    

I kassan när en halvdöv pensionär handlar:

Jag: Va det bra så?
Kund: Hur mycket sa du?
Jag (tänker att det är nog ingen idé, så jag halvskriker priset denna gång): 144,50!
Kund: Det sa du ju inte första gången, du sa ju 122!
Jag: NEJ, JAG UNDRADE OM DET VAR BRA SÅ!
Kund: VA SA DU?!
Jag: Gahh.

Kollegan i kassan mittemot kan inte hålla sig för skratt, och inte heller de andra kunderna efter mitt vrålande.

Therese says:

Vad jag undrar över, är hur det alltid lyckas bli någonting “och femtio” när folk som hör ltie halvbra handlar.

pellan says:

Kurt: Allvarligt talat. Om du på något vis visste hur ofta vi som jobbar i livsmedelsbutik träffar kunder som har dålig hörsel skulle du förhoppningsvis inse att detta scenario utspelar sig flera gånger i veckan i Sverige. Man talar så högt man tror behövs. Klart att det blir på föregående vis ibland och det e lustigt i efterhand men aldrig skulle kassören som är inblandad skratta under händelsens gång. klart att det är frustrerande när man blir missförstådd det måste du ju inse själv. Varför skulle kassören bli avskedad när denna endast försöker förmedla ett pris till en kund och det blev lite konstigt. skärp dig och inse att vi i livsmedelsbutikerna är inte mer än människor och shit happens. Mvh Pellan

Martin says:

Kurt: Jag förstår dig till fullo att du känner så eftersom du själv kan hamna i samma sits i framtiden, men faktum kvarstår att både Bella och Anneli har rätt. Vad skulle kassörskan ha gjort istället? Sen är det ju som vi redan konstaterat inte hennes fel att folk i kön börjar skratta.

Ett avsked är extremt överdrivet i min mening. Ett avsked skulle säkertligen vara aktuellt om kassörskan i fråga hade hånat kunden eller narrat henne med flit, men inget av dessa skedde i denna historia.

Hoppas att vi har fått klarhet i det här nu 🙂

//Martin

Anneli says:

Tycker inte personen i kassan har gjort något fel. Det hade varit annorlunda om kunden själv sagt något om att hon hör dåligt och kassörskan/kassören inte gjort vad han/hon kunnat.
Kassören/kassörskan försöker ju uppenbarligen här, sen är det inte hans/hennes fel att folk omkring skrattar åt det.

Bella says:

och när i denna historia var kassörskan/kassören otrevlig? Och snälla berätta vad h*n skulle sagt/gjort istället, för jag ser inte mycket fel som begåtts ändå…

Kurt Westbom says:

Förhoppningsvis är historien något upptrappad, ja. Själv hör jag så pass “bra” att jag slipper hörapparat än i alla fall. Men om 20-30 år kan det bli aktuellt. Problemet är att det är väntetid på hörapparater, ganska lång dessutom. Jag har en vän som hör extremt dåligt som har väntat i 6 månader på sin nu.

Och grunden till avsked är att personen som sitter i kassan här inte visar förståelse för sina kunder. Personen kanske har beställt en hörapparat men inte fått den än? Att vara otrevlig mot någon som hör dåligt är att diskriminera någon med handikapp. Ungefär som att allvarligt kränka en rullstolsbunden.

Martin says:

Kurt: Om man vet med sig att man hör jättedåligt så bör man som Mattias sa skaffa hörapparat. Det är svårt att ta hänsyn till handikapp man inte vet om/kan göra något åt. Jag visar givetvis hänsyn och hjälper till så mycket jag kan när jag vet om att personen i fråga är funktionshindrad på något sätt. Har t.ex. en väldigt bra vän som är 98% blind som jag pluggar med. Sen gick hon självklart inte kunden så till mötes när det hände, då skulle folk ha reagerat. Historien är antagligen upptrappad något.

mattias says:

Kurt: Som tur är finns det hörapparater, och jag tror inte att Det går att finna ens en antydan till skäl för avsked i historien ovan.

Kurt Westbom says:

Herregud. Min personliga åsikt är att personen som satt i kassan skulle avskedas med omedelbar verkan. Har inte människor längre rätt att höra dåligt? Jag kan assosiera denna text till diskriminering av hörselskadade och jag skule hemskt gärna vilja veta vilken butikskedja som gjort sog skyldig till detta. Jag är inte mer än 52 år gammal, men min hörsel börjar svikta. Är det denna framtid jag går till mötes är det bäst att dö innan hörseln försvinner mer.