Kassaklassiker #2

Monday 23 March 2009
    

Jag jobbade på en stormarknad och satt i kassan och skulle ta betalt av en manlig kund:

Jag: 94,50 kronor blev det då.

(Kunden sträcker fram en hundring och jag börjar plocka med växeln)

Jag: Då får du fem och femtio tillbaka.
Kund: Javisst, jag har ju en femtiöring oxå!
Jag: Jahaja, men då får du väl sex av mig istället.
Kund: Höhö, ja det är inte ofta man får det av så unga och söta flickor som du.

Kunden skrockar förnöjt och går därifrån. Jag satt o smågarvade för mig själv halva kvällen och var i fortsättningen noga med att inte utelämna ordet kronor i fortsättningen.

/Cheifen Heidi

Sven says:

Ingen som bara kan se det som att kunden gav tjejen i kassan en fin komplimang i grund och botten? Vart leder detta samhälle med yttrandefrihet om allting ska analyseras till värsta tänkbara slutsatsen hela tiden. Kvinnor kör Volvo även fast deras logga innehåller symbolen för manlighet. Säg någon kille som hade tagit illa upp av en sådan kommentar? Det är synd att alla objektifierar tjejer som en förtryckt grupp när samhället idag "ska" bygga på likvärdighet! Om inte annat så är kvinnor idag mer förtryckta eftersom allting man säger kan oftast vridas till att vara nedlåtande på nått sätt. Snart får jag väll inte be min flickvän att dammsuga hemma medan jag lagar mat eftersom det kan kopplas till förtryckta kvinnor på 40talet som fick vara hemmafruar. Känns lönlöst att dra mer paraleller, det mesta som en kille säger till en tjej kan vridas runt på ett eller annat sätt för att bli sexistiskt eller nedlåtande, men det är samma när en tjej säger nått till en kille. Vi har olika roller som kille och tjej, olika värderingar, tankar och sätt att vara. Kolla på vilken djurart som helst så har tjejen och killen skilda roller i "samhället" de lever i. Vi kan inte bara sudda ut våra roller för att någon tycker det. De finns tyvärr där av en anledning. Jag säger inte att män ska vara män och hela den biten, men jag vill få fram att det finns skillnader som alltid kommer att finnas kvar oavsett om vi vill eller inte.

Xdream says:

Ett skämt som är elakt menat känner alla sig kränkta av, men som detta skämtet bjöd ju, som kassörskan sa, hon själv på… jag själv hade skrattat gott åt detta medan min syster hade fått spel…

allt handlar om personlighet och rätt tillfälle…

Mugglaren says:

Själv brukar jag säga så med men jag har nog aldrig fått denna kommentar. Väntar på den dagen då någon gör det.

kassörskan says:

För först be om ursäkt för min formulering – råkade visst skriva “i fortsättningen” två gånger…

och ett tillägg till diskussionen – jag tog det som ett skämt och blev inte äcklad just för att kunden i fråga inte sa det på något äckligt sätt. Det märktes tydligen att det var ett skämt och inget snuskigt eller sexistiskt i det han sa…

och ja.. som kassörska/säljare får man lära sig att skratta åt kunder istället för att bli arg/kränkt. Det finns gott om folk som inte känner till folkvett och tror sig stå över butiksbiträden.. Kan man inte skratta åt det skulle man inte klara av det yrket i längden.

qwertyui says:

Pelle: Ett tips är att trolla på mer välkommenterade bloggar. Här lär du inte få så mycket napp.
Fast det var ju ändå ganska underhållande när du påstod att skämtet var sexistiskt av den anledningen att män är överlägsna.

degbunke says:

Jag hade inte heller vågat skämta så med ngn jag inte känner. Helt klart. Men jag vidhåller ändå att eventuell sexism sitter i HUR det sades.

Varför skulle kunden vara i överläge bara för att han är kund och man? Om jag som kassörska inte sätter mig i underläge för att jag är kassörska och kvinna så blir det ju inte något överläge för den manlige kunden. Om jag väljer att ta ett skämt som ett skämt (återigen beroende på hur det sägs), eller om jag väljer att se det som ett uttryck för patriarkalt förtryck, måste ju vara mitt beslut. Väljer jag att ta det som ett skämt så blir det ju inget annat än ett skämt.

Men jag borde kanske automatiskt bli kränkt av att en kille drar ett sexskämt? Jag borde kanske bli, typ, kränktast?

Pelle says:

Att en person i överläge (1. Kund, 2. Man) använder denna överlägesposition för att på sina villkor “skämta” på personen i underläges bekostnad är både äckligt och sexistiskt. Hade “skämtet” handlat om kassörskans lägre lön, eventuellt avvikande hudfärg eller eventuella icke heterosexualitet hade det inte heller varit roligt.

Strömberg says:

Det var ju tur att det gick hem, men jag skulle aldrig säga något liknande om jag inte kände personen i fråga själv…

degbunke says:

Det är tydligen så att vi tjejer ALDRIG kan/får ha snuskig humor och skratta åt sexskämt, för ALLA såna skämt är ALLTID på vår bekostnad, och vi måste bli äcklade och kränkta så fort någon anspelar på sex.

Det har väl i himlens namn mycket mer att göra med HUR det sägs än ATT det sägs?!

Om det sades på ett kul sätt hade jag också skrattat. Dessutom låg väl skämtet mer i att kassörskan omedvetet serverade det, än i att kunden svarade nåt som nästan var självklart om man har den sortens associationsbanor. Och det, kan jag lova, är det inte bara killar som har!

qwertyui says:

Sandra: Nej, jag försöker snarare undvika att säga skämtsamma kommentarer, speciellt runt människor som jag inte känner. Risken är ju att man råkar ut för någon som inte förstår skämt.

/j says:

Sexhandeln sprider sig över landet och in i våra livsmedelsbutiker.

Sandra says:

Sa den som troligen själv kläcker ur sig sådana pinsamma grejer;)

qwertyui says:

Så fruktansvärt PK ni ska vara då. Äckel är en inlärd känsla och sexism har inget med saken att göra. Bra mycket sundare att skratta åt en förvisso rätt trist ordvits än att anstränga sig extra för att känna sig kränkt.

Pelle says:

Sexistiska gubbar är inte roligt.

Sandra says:

Skrattade? Jag hade blivit skitäcklad.