Människa mot maskin

Friday 17 April 2009
    

Jag jobbar på en McDonalds-restaurang där man får läskmuggarna i kassan och sedan fyller kunden själv på läsken i maskinerna ute i matsalen. Bredvid läskmaskinen står en ismaskin.

Jag tar betalt av en gammal man som beställde en cola utan is. Jag berättar att han själv hämtar läsken. Han nickar och går iväg. Han kommer tillbaka en minut senare väldigt irriterad och säger att han inte ville ha någon is, han visar mig muggen som är halvfull med isbitar.

Jag: Men om du inte ska ha någon is så ska du inte hålla muggen under ismaskinen.
Han: Jag tycker faktiskt att du ska lyssna bättre. Jag beställde klart och tydligt utan is.
Jag: Ja.. men! Häll ut isen och hämta ny dricka.

Han mumlar någonting och går iväg.

Jag tittar så att han ska göra rätt, ännu en gång så håller han muggen under ismaskinen.

Arg som ett bi kommer han tillbaka och börjar skälla ut mig för att han tror att jag retas med honom. Jag tar en ny mugg och går ut själv och häller i colan utan is.

Jag: Sådär.
Han: Ja äntligen, du får faktiskt lyssna bättre nästa gång.

/Amanda

tila says:

Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

Det stämmer så bra när man jobbar med sånt här 🙂

Så är kunderna otrevliga redan från början, varför gulla med dom?

Riktigt rolig historia!

Lina says:

Håller helt med föregående talare! Om mannen (förutsatt att han inte var senil) Bara hade tittat upp när det kom is istället för läsk i muggen och läst på maskinen -Ismaskin- och tittat på maskinerna bredvid -läsk- så hade han kunnat räkna ut vari problemet låg. Jobbar själv i ett coop med snabbkassor, och de som ser helheten, lyssnar och läser, de lär sig maskinerna på nolltid. medan de som antar att maskinen i stort sett ska plocka upp, skanna och plocka ner varorna själva på 0,02 sek oftast kör fast redan i steg ett. 🙂

Personen som skrivit in hanterade dock problemet väldigt bra även om gubben var sur 😛

Mymmeli says:

Jamen Amanda, det här var ju uppenbarligen ditt fel :P. Eller inte.

Förmodligen greppade han inte att det var två olika maskiner – knappast senil bara för det. De allra flesta människor tänker ett steg i taget istället för att studera helheten – det gäller alla kunder, unga som gamla, förvirrade eller tossiga. De enda som jag har sett klara av våra självscanningskassor på IKEA helt utan att be om hjälp eller göra fel t ex är ingenjörer och ett fåtal äldre, stillsamma män. De läser, följer instruktionen, och när det inte fungerar söker de felet hos sig själva och undersöker omgivningen för att se om där finns alternativ. Mycket få människor gör detta – istället drar de kort i minsta springa och när det inte fungerar ropar de frustrerat på hjälp.

(Visserligen beror det lite på utformningen också – men efter samtal med biträden på Coop verkar det vara samma sak där. Och de är extremt logiska.)

Bra att han fick sin dricka till sist! 🙂

Erica says:

Där fick jag mig dagens skratt i alla fall. Och när någon jag inte känner beter sig illa mot mig så skrattar jag åt det istället för att ta illa vid mig. Livet känns så mycket lättare på så vis. =) Ett tips till alla som gnäller över att andra gnäller på dem. 🙂 Jag håller förresten med Tomas och jag tycker att denna historia var charmig och gullig på sitt vis.

Tomas says:

Visst, servicepersoner ska inte behöva ta allt. Det är sant. Men en gammal gubbe/gumma som har problem med utrustning som för dig och mig är självklar?

Det låter som denna person som skickat in detta agerat helt korrekt. Vänligt och bra.

samt bidragit med en trevlig historia som vi alla kan småle igenkännande åt.

Fundersam says:

Hmm, frågan är om jag inte vet vilken restaurang det rör sig om. :p

Martin says:

Jag hatar verkligen att människor i serviceyrken förväntas acceptera all skit som de utsätts för. Om ingen fjäskade så skulle det ju inte vara en konkurrensfördel att le åt oförskämda människor. Jag förstår verkligen inte varför man förväntas vara trevlig när folk är oförskämda. Är folk otrevliga förtjänar de att få höra det också.

Martina says:

Mm, gubben hade säkert blivit gladare av ett leende..not! Men man kan inte göra mer än att förklara hur man fyller på läsk. Gör kunden ändå fel gång på gång och blir sur för det så är det hans problem och inget som personalen ska ha skit för.

Tomas says:

Jadu, en bra serviceman ska bara le åt det hela. Johanna, jag tycker du reagerar lite snett. Här är det en äldre man, jag lovar att han gör det inte av illvilja.

(j says:

Johanna, servicebransch är och ta i då man måste utföra merparten av alla service själv. Dröjer nog inte länge innan McD kräver att kunderna ska steka hamburgarna också.

Per Wiklander says:

Oj, om det ändå vore så bra. Då kanske man kunde få god mat för en gångs skull 🙂

M says:

Johanna: Hint “gammal” man. Finns väl skäl att tro att mannen var gravt senil.

s says:

Fantastiskt!

Johanna says:

Fy fan! Sånt där blir man bara så jävla lack på. Tänk vad mycket skit vi i servicebranschen får stå ut med!