Moget

Friday 15 May 2009
    

Jag satt i kassan en dag och en kvinna 35-40 år kommer fram. Jag såg att hon hade en liten kylväska i vagnen och chefen har varit jättehård på oss att alltid kolla alla påsar och väskor, så jag bad snällt om att hon ska visa den. Hon lyfte locket och visade att den var tom, varpå jag började scanna hennes varor. Då tittade hon på mig och sade:

– Tror du verkligen att jag stjäl?

Hon sade det på ett sätt som fick det att låta som att jag av alla människor borde väl veta det om henne (en total främling).

– Nej, det tror jag egentligen inte om någon, men…, försökte jag men hon blev bara sur och vägrade prata.

Vid det här laget hade jag hunnit scanna en hel del varor och de började snart bilda ett berg vid den lilla ytan bredvid kassan:

– Du kan börja lägga ner varorna i vagnen här så jag kan fortsätta, sa jag med den absolut vänligaste röst jag kunde, så det inte skulle missuppfattas eftersom hon redan var sur.

Hon svarade:
– Nej, det tänker jag inte göra! Jag är ingen lydig kund förstår du. Jag lägger ner mina varor när jag vill! PRECIS när jag vill!

/Bella

qwert y says:

“Mer LIDL: Ett Enkelt sätt om man handlat mycket är ju att öppna påsarna och ställa dom i vagnen och packa i direkt när kassörskan slagit in varan, 2 lyft isället för 3.”

Se där, den enda bra förklaringen för hur man ska göra på Lidl.
Ni som skrev att man ska lyfta 3ggr borde fan arkebuseras. Lägre IQ får man leta efter, jobbar ni på lidl kanske.. haha

Kurt Westbom says:

Martin: Jag kan läsa alldeles utmärkt, fast med läsglasögon. Du vet, när man är så gammal som jag så försvagas synen lite. Och om jag inte visar upp väskan när de frågar så blir jag väl misstänkt?

Och väskan har jag ibland med mig in i affären. Ibland för att jag inte vill lämna dokumenten i bilen och ibland därför att jag åker kollektivt de dagar jag jobbar inom centrala Göteborg/Stockholm och då har jag ingen bil med mig att lämna väskan i.

Martin says:

Den här diskussionen blev ju nästa rolig 😉

@Kurt: Om dokumenten är jättehemliga, varför tar du då med dem till Lidl…? Det argumentet är antagligen det sämsta jag har hört på länge. Dessutom har Isa påpekat att hon inte “KRÄVDE!” att få se väskan, utan “FRÅGADE” om hon fick se väskan…och jag som trodde att det var folk som kunde läsa som fick ha “hemliga dokument”…

@Emma: Precis, handlar man inte där så ska man heller inte klaga. Jag handlar mest på ICA, den affären är inte heller helt optimal på alla sätt och vis.

“-Honey! Aren’t you coming to bed soon?
-I can’t, this is important!
-What is it?
-Someone is WRONG on the internet!”

Undrar hur mycket jag skulle få sova om det inträffade varje kväll…

Emma says:

Isa: Dina tre sista rader, klockrena!! Jag hatar i och för sig Lidl och dess kassasystem, men då handlar jag inte där heller. Folk som klagar, get a life! Byt affär om den inte duger, eller börja odla egen jävla mat.

Kurt Westbom says:

Fråga: Vad räknas som “stor väska”? Jag har ju min portfölj och innehållet i den får jag inte visa, eftersom den stundtals innehåller hemliga dokument, så rent teoretiskt kan jag åtalas om jag öppnar den där.

Uffe says:

Mer LIDL: Ett Enkelt sätt om man handlat mycket är ju att öppna påsarna och ställa dom i vagnen och packa i direkt när kassörskan slagit in varan, 2 lyft isället för 3.

Isa says:

Kanske det att kunden hinner packa upp varorna medan kassörskan/kassören tar hand om kunden innan?
Sällan jag fått sitta och vänta på att kunden ska packa upp alla varor på bandet.

Ingen tvingar er att handla på lidl. Hatar ni det “extra packandet” så gå nån annanstans. Problem solved. sluta whina över saker ni inte kan ändra

/j says:

Att ha en system som gör det jobbigare för kunden, mer lyft, ser inte jag som ett steg i rätt riktning. Att sedan ingen förstår hut det ska fungera gör inte systemet bättre. Nu har jag inte handlat på Lidl mer än en gång men var ligger tidssparningen om kassören ska vänta till alla varor ligger på bandet kontra att scanna varorna efterhand och kunden börjar pack ner i kassar direkt?

Cecilia says:

LIDL´s kassasystem är just kassa system. Att behöva lyfta varor hit och dit tre gånger känns inte okej, själv handlar jag på ICA maxi och självscannar dvs lägger jag varorna direkt i påsarna och betalar själv vid utgången. Åker man på en kontroll är det ändå smidigare än LIDL´s kassa system.

OBS klaga ej på särskrivning, det är medvetet för att ändra syftningen.

Martin says:

Uffe har helt rätt, Lidls system funkar bra sålänge folk _gör som man ska_. Men men….my usual approach is useless here…

Also, Anders: Om du ska trolla så gör det ordentligt…fail…

Martina says:

Vilken sur*****! Men såna finns det gott om tyvärr..att neka kassörskan att kolla i ens väska gör ju bara att man blir misstänkt..

Twinsen says:

I vår lokala invandrarbutik finns en skylt som säger att man inte får ta sig med några väskor alls i butiken, utan man ska lägga dom utanför kassorna, utan att någon håller koll på dem. Vet inte riktigt hur det tänkt sig att folk ska gå med på det.

Kristian says:

Så det är bättre att bygga så att det går snabbare om det råkar komma tre storhandlare på rad, än att bygga så att varje vara behöver lyftas 2 gånger istället för tre? Lyfta varor upp och ner är ju det stora problemet, annars skulle väl ingen jäkel vilja självskanna där det erbjuds.

Idioti!

Erik says:

Credd till Uffe! Som verkligen har förstått hur man gör! Känn dig unik! Vi är inte många som besitter den kunskapen.

Uffe says:

Det går faktiskt snabbare när folk storhandlar med Lidls system så länge man gör som man ska:

Lidl:
Ställ lasta upp varorna på bandet, ställ vagnen i slutet av kassan, kassörskan ska inte börja slå in varorna innan alla ligger på bandet, när kassörskan slagit in varan lägg den i vagnen, allt i vagnen, betala och gå till bordet vid fönstret och packa. Nästa kund.

Annan kassa:
Funkar fint för första och andra kunden med full kundvagn, men så kommer nummer tre, och bägge banden efter kassan är fulla, för att de som packar där är långsamma som sköldpaddor. Så det är bara att vänta och vänta, så blir det samma sak för nästa kund och så vidare..

Lidls sätt funkar fint med fulla vagnar, andra sätt funkar fint med lite i vagnarna..

J says:

Låt mej gissa… du jobbar på Lidl? Dom har det mest värdelösa kassasystemet. Utrymmet efter scannignen är stort som ett frimärke ungefär. Så hela kön måste stå och vänta medan man stressat rafsar ner sina grejer i vagnen. Varför kan inte Lidl ha normala kassor som alla andra butiker? Tycker dom det är kul att folk blir stressade? Eller tycker dom det är lite coolt att det är precis som i Tyskland?

ylva says:

Så länge butiken satt upp en skylt om att väskor kollas vid utgången så har kassörskorna rätt att kolla väskorna. Som någon skrev har man dock aldrig rätt att öppna väskan själv utan man måste be kunden om det. Vid misstanke av brott kan man be kunden om det, säger denna nej är det bara att invänta väktare.

Thezz says:

Men shit, vad är ni för ufon? Vet ni hur vanligt det är att folk stoppar på sig saker i väskor och allt möjligt (och även GLÖMMER att ta upp saker dom lagt på bra ställen).

Anders says:

Grym tjej! Jag hade nog slagit väskan i skallen på dig.

Isa says:

Det är skillnad på att fråga om man får se väskan och kräva att få se väskan.
Sen brukar inte så många människor ha personliga/privata saker i frysväskor, däremot glömmer man lätt att ta upp det man lagt ner i den i butiken…

Martin says:

Re till mig själv:

Upptäckte att min mening blev väldigt skum i början där, det ska stå “heavy duty sopsäckar fulla med mina egna saker”.

Martin says:

Flix, om du någon dag öppnar en butik ska jag se till att ta med två heavy duty sopsäckar fulla med grejer mina egna saker som jag tagit med hemifrån. Sen kommer jag bli enormt upprörd om du frågar mig om du får titta vad det är i dom.

Are you seeing the issue here…? Det är nämnligen inte sådär jättemånga som kommer in med en kylväska i affären, QED!

/j says:

Re flix

För polis räcker det med att ha en misstanke om att det finns något i väskan som man inte får ha, vilket i praktiken betyder att om du säger nej räcker det för polisen. Sedan finns det ingen lag som hindrar vem som helst att fråga efter att få titta i din väska. Lika lite som det är olagligt att fråga om något annat.

lillavild says:

ah well, hennes varor som blir mosade, visst.

finns en butik jag handlar på ibland som har skåp där man kan lägga sin väska eller vad det nu är man har med sig. bara det att man måste lägga i en femma för att det ska funka, jag äger aldrig småpengar.

Anna-Lena says:

Kassapersonalen får be att få titta i din väska, men de får inte röra den. I vår butik har vi en policy att fråga om vi får titta i de STORA väskorna, inte t.ex en handväska, men då har vi ju också satt upp en skylt vid entrén då vi ber kunderna att inte ta med sin stora väska in i affären och att det finns skåp att lägga dem i som är gratis.

flix says:

Rent juridiskt är det en ganska stor sak att kräva att få se innehållet i någons väska.
För att polisen ska kunna kräva av dig att du visar vad du har i en väska, måste de har starka misstankar om brott. Det är jämförbart med husrannsakan och kroppsvisitering.

Jag skulle aldrig tillåta någon i kassan att titta i min väska och jag skulle bli ganska förbannad om någon, som inte var polis och kunde motiverat det krävde att få se vad jag bar runt på.

Men att bråka om prylarna i vagnen känns ju som en annan planet!

Renée says:

haha, haahha. 😀