Otydlig skyltning?

Wednesday 17 June 2009
    

Jag jobbar på ett litet kontor där det står vårt företagsnamn utanför lokalen, på väggen i lokalen, på disken etc. Det går helt enkelt inte att missa.

En helg kommer en man i 35-årsåldern in på kontoret. Han ställer sig framför mig och läser högt det som står på väggen:

– E-U-R-O-P-C-A-R… Är det ni som är Hertz?

Jag får vänligt förklara för kunden att nej, vi är Europcar och att Hertz finns längre upp på gatan och har skyltar det står Hertz på.

Mannen ser förvånat på mig och beger sig ut på gatan igen för att fortsätta sin jakt.

/M

Bemp says:

Killen på biluthyrningen har varit med förr och gör inget galet när han frågar. Hur jävla ofta går inte ett och samma ställe under olika namn efter sammanslagningar, ägarbyten eller framträdande varumärken et c. Vänta ett halvår så kan ni fan ha blivit Hertz Europcar eller nåt… och då kommer du stå där och vara skitirriterad på folk som inte fattat den stora världsomvälvande händelsen att Hertz har köpt upp Europcar och himla med ögonen inför folks förbluffande okunskap om detta. Men det är ju inte ovanligt att butikspersonal förutsätter att deras olika koncept och spridning över skilda lokaler ska vara glasklara för kunden. Som i väskexemplet, om nu så många inte fattar att ni har pytsat ut väskorna i en separat butik en bit bort så är det kanske inte hos kunden problemet ligger. Vi som inte står i era butiker tio timmar varje dag har tyvärr inte samma järnkoll på alla omständigheter kring era små furstendömen där man förutsätts ha koll på alla era konceptuella och logistiska twistar. Att behöva bli idiotförklarad av butikspersonal i såna här sammanhang är ofta extra störande eftersom man ofta kan utgå från att dom är totalt pantade så fort dom tar klivet utanför den lilla fyrkant av världen som är deras butiksyta…

Kristian says:

Nu läste jag allt ett varv till och förstod vad jag fattat fel. Väskavdelningen (som hör till butiken) ligger separat ett par lokaler bort. Då har du nog rätt, ellie, kunderna borde kunna SE väskbutiken när ni berättar om den (även om de inte fattar det där med att den är ‘eran’).

Kristian says:

Vad jag menade var att om det nu är två butiker som är ‘era’ (skyltade med delvis samma namn) och ligger vägg i vägg, så kanske man inte så lätt fattar att det inte är samma butik. På Coop forum är matbutiken och byggvaruhuset skyltade lite olika, men sitter ändå ihop på insidan. När t.ex. Brothers och JC ligger vägg i vägg delar de ibland kassa vissa tider på dan. Trots att man som kund inte kan veta att de har samma ägare. (Så menar jag Tomaten). Jag menar inte butiksconcept som Maxi, forum, extra.

ellie sa: “de är ju båda våra o de är ju samma.. nån som kan förklara här????” Om båda är era och båda är samma borde jag väl kunna handla väskan oavsett var jag gick in?

Anna says:

Tomaten: De flesta McDonald’s drivs genom franchise. Ett fåtal ägs och drivs av McDonald’s Sverige. Så en rabattcheck gäller i de restauranger som samarbetar, eller ägs av samma franchiseägare. Så du har rätt:)

Bella says:

ellie: Kristian menar nog att är båda butikerna era kan man lätt tro att det är en och samma butik, inte två stycken.

ellie says:

kristian det sista du skrev hänger ja inte riktigt med i: ‘Är båda era, så kan man lätt tro att det är samma…’ de är ju båda våra o de är ju samma.. nån som kan förklara här????
(ofta har ju kunderna innan de går in i den större butiken stannat till vid väskbutiken o kollat in väskorna, vad är det för skillnad på detta o att coop, ica o andra butiker har en s.k. ‘förbutik’? alla vet ju att de hör ihop utan att behöva fråga? eller..?)

Tomaten says:

vad gäller Ica ska det ju stå. 🙂

Tomaten says:

Samma kedja. Olika Butiker olika sortiment olika rabattvaror osv. coop dvs.
Vad gäller så är väl det lite som med mcdonalds att det är privatpersoner som äger dom och hyr namnet genom franchise? har säkert fel där. 🙂
Men ja. Av namnen framgår att det är olika butiker.

Simon says:

Tomaten: Alltså vad, är det olika eller? Ica som Ica. Coop som coop. Är väl bara att butiken är modell större när den heter forum, och mindre när den heter nära. Menar du att det skulle vara olika kedjor bakom eller vad? Jag fattar inte…

Tomaten says:

Kristian: “Samma” som på samma sätt att Coop nära och Coop forum är samma? Ellar att Ica Supermarket och Ica Maxi är samma?

Kristian says:

ellie:
Det kanske är så att det här med ‘våran mindre butik’ och ‘våran större butik’ inte är nåt som är naturligt för oss kunder. Är båda era, så kan man lätt tro att det är samma…

ellie says:

jag jobbar i en butik som ligger på nedre planet i byggnad, du åker ner för en rulltrappa och framför den ligger våran mindre butik med bara väskor o lite sånt, stora skyltar och allt, du kan bara INTE missa (särskilt med tanke på att det bara är våran butik på hela det nedre planet) ändå kommer folk in i våran större butik som ligger till vänster om rulltrappan (du får alltså även GÅ FÖRBI vår väskaffär…) in i butik o letar tills kunderna kommer fram till oss o frågar; ‘säljer ni väskor här?’ eller; ‘jag såg en av era väskor i skyltfönstret/här i butiken, men jag hittar den inte, vart har ni dem?’ o andra liknande frågor, och ALLA blir lika förvirrade (och ger oss blickar som om vi vore helt knäppa eller talar med nåt alienspråk) när vi förklarar att väskorna hittar ni i vår butik som ligger här utanför, den du gick förbi när du gick av rulltrappan/ affären precis mittemot rulltrappan, o så pekar vi ut genom skyltfönstret rätt mot butiken för att riktigt visa, ändå tittar de på tvivlande på oss, de flesta säger att de inte förstår, eller vaddå vilken liten affär? (kan lova att den definitivt SYNS!)
man undrar ju ibland…..