Svaga argument och tomma hot

Friday 2 April 2010
    

Kund kommer in och ska köpa en TV som är nedsatt 2000:- samt ett Xbox360:

Jag: Du behöver en HDMI-kabel om du vill köra Xbox med hd-upplösning.
Kund: Den bjuder du på!
Jag (ursäktande): Tyvärr får jag inte ge bort grejer på min arbetsplats.
Kund (irriterad): Antingen så bjuder du på den eller så köper jag den någon annanstans!
Jag: Så, om jag inte ger den till dig så köper du kabeln i någon annan butik?
Kund: JA!
Jag: Ok, vad förlorar jag mest på, att ge dig kabeln eller att du köper den nån annanstans?
Kund: Det är väl upp till dig!

Behöver jag säga att kunden gick med TV och Xbox utan kabel och jag blev kvar med en härlig historia.

Turdolf says:

Hade ni inte bjudit på kabeln så hade jag köpt XBOX någon annanstans. Jävla snåljåpar. Kan du säga vilken butikskedja det handlar om. Tänker inte handla där.

Johan says:

Försök att pruta med osten nästa gång när ni handlat för 2000 på ICA… Just det, ingen idé… Nötter!

Patrik says:

"Ok, vad förlorar jag mest på, att ge dig kabeln eller att du köper den nån annanstans?" – Du lär förlora mer på att säga så än att bjussa på kabeln. Du kanske skulle förlora nån hundring vid just det tillfället men du vet inte hur mycket du har förlorat på en kund som aldrig kommer återvända till butiken.Dock så förstår jag dig att du inte bjuder på kabeln. Jobbar själv i butik och kundet försöker ofta få nåt gratis och iaf i min butik så finns inte möjligheten att bjuda på varor. Men att kläcka ur sig en sån sak är ajabaja. Går att lösa smidigare.

Kurt Westbom says:

För det första så har nästan alla som arbetar i sådana butiker på grund av sin ställning befogenhet att slå av en del på priset. Dessutom så kostar kabeln 200 spänn i "utpris". Då kostar den 160 spänn exklusive moms (momsen är ju statens pengar). Och inte fan kostar det 160 spänn för butiken att köpa in den förbannade sladden. Med riktigt dåliga marginaler och pålägg så bjussar butiken på 100 spänn. Om kunden då handlar för 15 000 spänn är 100 spänn ungefär 0,067% i rabatt. Det hade alltså inte ens blivit 1% i rabatt.

Patrik says:

Nu är jag ingen säljare, så jag vill inte trampa någon på tårna, men påstår ni med erfarenhet verkligen att era chefer hellre ser att ni sumpar en försäljning än slänger med lite "gratis godis" till kunden? Det är inte mjölkpaket vi talar om här utan hemelektronik, så visst tusan finns det en hyfsat stor vinstmarginal att ta av? Om en kund handlar för säg 10 000kr, förutsatt att han "får" en kabel för ett par hundra och chefen blir sur så är det chefen det är fel på.Personligen tycker jag säljaren betedde sig illa. Synd bara att kunden inte hade vett nog att även köpa konsollen i en annan butik.

Jonas says:

Om tv:n är nedsatt 2000:- så finns det förmodligen ingen vinst kvar på den då elektronik branchen är rätt hårda marginaler på, så med andra ord så tycker alltså en del folk att de butiken skall betala kunden för att han handlar? Känns lite svårt för en sådan butik att gå runt isåfall, men det är klart att om kunden kan betala 2000:- mer för tv:n som den var nedsatt så kan han säkert få en sladd med på köpet.

Henrik says:

nu skrev jag fel. förklarat för SÄLJAREN ska det vara.

Henrik says:

Hade jag varit kunden och säljaren inte kan tänka sig att bjuda på en kabel när jag avser köpa både en platt-TV och en X-box så hade jag förklarat för kunden att det inte blir något köp. Vem förlorar mest då?

sdfgh says:

Eller så kör man bara med komponentkabeln som följer med? No need for HDMI.

Varken komponentkabel eller HDMI följer med XBOX 360 längre :-(Tidigare fick man komponentvideo med till de boxar som hade 20GB disk och HDMI till de boxar som hade 120GB. Men nu får man köpa det separat. Och behöver man få ut ljudet analogt eller via optisk utgång istället för HDMI så måste man karva i kablar eller köpa microsofts onödigt dyra hdmi-kabel för 4-500:-Själv hade jag åtminstonde prutat lite på HDMI-kabeln. Men då hade det inte varit något kvar att blogga om 🙂

Jag kan förstå både kunden och försäljaren, men måste samtidigt ändå säga att det är lite trist att prutmöjligheterna i svenska butiker är i det närmaste noll. Inte för att en hundring hit eller dit är världens viktigaste sak, men själva akten, att pruta, är något som gör köpet lite roligare och mer levande. Att köpa nya prylar är i dag en ganska själlös sysselsättning där varken säljare eller köpare egentligen behöver engagera sig socialt. Men prutandet är en i högsta grad social aktivitet som åtminstone får mig att tycka det är roligare att handla. Tilläggas kan väl att jag själv i princip enbart prutar när jag går på loppisar. Där är det tillåtet – och även en stor del av själva upplevelsen.

thorkun says:

Jonte: jag tyckte säljaren skötte det helt korrekt, jag önskar att jag kunde göra så någon gång. Det finns allt för många kunder som försöker få saker på köpet. Jag har ofta inga problem med att skänka bort ett par skruvar till en kund, men det känns trist när dom förväntar sig att man ska det.

Jonte says:

Tompa: Spy galla var väl att ta i… Nej, självklart ska man inte ge bort saker hur som helst, och jag är väl fullt medveten om att det måste vara ett härke när varenda kund begär att man ska få saker på köpet. Formulerade väl mig lite illa. Det var mest attityden som försäljaren hade jag tyckte kändes omotiverat. "Ok, vad förlorar jag mest på, att ge dig kabeln eller att du köper den nån annanstans?" är inte riktigt okej. Det skulle få mig att gå till en annan butik, utan ett snack. Och då har han ju dels inte fått sälja produkten ELLER fått speciellt bra omdöme från mig som kund. Men nu fick han ju sina saker sålda, så ibland går det väl vägen ändå.

Tompa says:

Jonte, om du inte visste det så har alla butiker en chef. Dom kanske inte gillar att man ger bort saker gratis oavsett hur mycket man handlar för. Spy din galla mot rätt person.

Jonte says:

Är du allvarlig? Klart som tusan att kunden borde fått någon slags rabatt. Handlar man för 15000 så är 200 spänn för en kabel inte hela världen. Den kunden lär ju inte gå till er butik i första hand igen, och ett dåligt rykte sprids snabbt… Nä, i slutändan förlorar du nog mest på att ha en sån attityd mot dina kunder.

Jonas says:

Haha^^ Ja herregud. Jag är också i den branschen, så man får höra både det ena och det andra! 😀 Senast i förrgår höll en gubbe på få en käftsmäll efter att ha "taffsat" på damen!